Gratis intake?
088 1661 502 contact@zorgeloosch.nl Contactformulier Zoek locaties
menu
menu

10 tips om tot de voordeligste of goedkoopste hypotheek te komen

21 oktober 2015

Wil je een goedkope hypotheek afsluiten? Je legt je voor enkele jaren tot soms wel 30 jaar vast. Het is daarom verstandig om hier goed over na te denken en van tevoren voldoende onderzoek te doen. Veel mensen zijn op zoek naar de voordeligste of goedkoopste hypotheek en kijken alleen naar de hypotheekrente. Er komt echter meer bij kijken om te komen tot de voordeligste hypotheek. In dit artikel bespreken we 10 tips om tot de beste en voordeligste hypotheek uit te komen.

 1. Maak gebruik van aankoopbemiddeling
  De kosten van de hypotheek zijn om te beginnen uiteraard afhankelijk van de aankoopprijs van een woning. Door gebruik te maken van aankoopbemiddeling kan je vaak duizenden euro’s besparen op de benodigde hypotheek. De adviseurs hebben namelijk ervaring met het aankopen van huizen en weten hoe je hier zo veel mogelijk geld op kan besparen.
 2. Maak gebruik van spaargeld of de overwaarde van je huis
  Wanneer je al een huis hebt met overwaarde of je hebt spaargeld, dan kan het interessant zijn om een gedeelte van het nieuwe huis direct te betalen. Hierdoor wordt het bedrag waarvoor je een hypotheek nodig hebt lager. Wanneer je eigen geld inlegt, heeft dit bovendien vaak een positieve invloed op de hypotheekrente. Deze wordt dan namelijk lager, omdat het risico van de bank minder groot wordt bij inbreng van eigen middelen. Een lagere hypotheeksom en lagere rente zorgt voor lagere maandlasten.
 3. Maak gebruik van de NHG (Nationale Hypotheek Garantie)
  Wellicht heb je er wel eens van gehoord, de NHG. De NHG bestaat dankzij Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen. Je kunt gebruik maken van de NHG tot een bedrag van maximaal €245.000,-. Wanneer je hier gebruik van maakt, kan er een rentekorting worden gegeven die oploopt tot soms wel meer dan 0,5%. De gemaakte kosten voor de NHG zijn bovendien ook nog eens fiscaal aftrekbaar. De reden van de lagere rente is dat de hypotheek van de hypotheekverstrekker veilig is gesteld door de NHG.
 4. Maak gebruik van de Starterslening
  Wanneer je een starter bent en je koopt voor de eerste keer een huis, kom je mogelijk in aanmerking voor een Starterslening. De eerste 3 jaar is deze vrij van hypotheekrente en aflossing. De voorwaarden hiervoor kunnen verschillen per gemeente.
 5. Maak gebruik van de hypotheekrente aftrek
  Wanneer je een huis koopt, wordt er voor 2 zaken betaald. Het gaat hierbij om de hypotheekrente en de aflossing. Het is mogelijk om de hypotheekrente en gerelateerde kosten af te trekken van de inkomstenbelasting. Het directe voordeel hiervan is dat je minder inkomstenbelasting hoeft te betalen.
 6. Vergelijk offertes
  Wanneer je een hypotheek gaat afsluiten, kan je dat via een groot aantal partijen doen. De kosten en hypotheekrente die deze geldverstrekkers rekenen, kunnen sterk verschillen. Houd er rekening mee dat niet alle adviseurs met veel geldverstrekkers werken en dus niet zo ‘onafhankelijk’ zijn als je denkt. Ze kunnen je dus minder offertes aanbieden, waardoor je mogelijk meer kosten zal maken of hypotheekrente zal betalen dan nodig is. Kijk bij de opgevraagde offertes goed naar de laagste hypotheekrente en de voorwaarden die de geldverstrekker hieraan heeft verbonden.
 7. Bepaal de rentevaste periode
  Het rentepercentage verschilt vaak sterk, wanneer wordt gekeken naar het aantal jaar waarvoor de hypotheek wordt afgesloten. Gemiddeld sluiten mensen om de 7 jaar een nieuwe hypotheek af. Hou met dit gegeven rekening over de rentevaste periode.
 8. Zoek een goedkope notaris
  De handelingen die een notaris moet uitvoeren, zijn standaard. De tarieven voor de notaris zijn tegenwoordig vrijgegeven. Omdat Zorgeloosch jaarlijks duizenden hypotheken afhandelt, kunnen schaalvoordelen worden verkregen voor de notaris. Op deze manier kan je bij de hypotheek op de notariskosten besparen.
 9. Laat je goed voorlichten
  Er bestaan grote verschillen in de werkzaamheden die een hypotheekadviseur voor je uitvoert. Onderzoek wat de hypotheekadviseur precies kan bieden. Het is belangrijk dat je je goed laat voorlichten. Doe van tevoren onderzoek naar ervaringen met de desbetreffende adviseur en kijk naar eventuele keurmerken die de organisatie heeft.
 10. Let op, kijk niet alleen naar de prijs van de goedkoopste hypotheek!
  Het is belangrijk dat je je niet blind staart op de kosten van de goedkoopste hypotheek. Er kan namelijk sprake zijn van goedkoop is duurkoop. Aan de goedkoopste hypotheek kunnen zeer ongunstige voorwaarden verbonden zijn, waardoor je uiteindelijk toch duurder uit bent. Kijk daarom niet alleen naar de kosten, maar ook naar de voorwaarden van de hypotheek. Kijk daarnaast ook goed naar de werkzaamheden die de adviseur voor je uitvoert voor het afgesproken bedrag.

Met bovenstaande 10 hypotheektips ben je in staat om tot de voordeligste en goedkoopste hypotheek uitkomen, met de beste voorwaarden.