Gratis intake?
088 1661 502 contact@zorgeloosch.nl Contactformulier Zoek locaties
menu
menu

14 hypotheek adviestips

21 oktober 2015

Een hypotheek is vaak één van de langste verbintenissen die je in je leven aangaat. Om er zeker van te zijn dat dit op een professionele manier wordt opgepakt, kiezen veel consumenten ervoor om een hypotheekadviseur in te schakelen.

Hypotheekadvies tip 1: Bepaal of een hypotheekadviseur nodig is. Dit hangt onder andere af van je financiële kennis en ervaring. Een hypotheek is vaak een erg ingewikkeld financieel product.

Hypotheekadvies tip 2: Focus niet alleen op de prijs van de tussenpersoon. Lees de dienstenwijzer om te bepalen hoe onafhankelijk hij is en vraag naar het aantal geldverstrekkers waarmee hij zaken doet.

Hypotheekadvies tip 3: Focus niet alleen op de hypotheekrente. Een hypotheek is opgebouwd uit twee componenten. Het gaat om de rente en de aflossing. De netto maandlasten zijn niet alleen opgebouwd uit de rentevaste periode. Kijk ook naar de kosten van de polis. Het is daarom beter om te vergelijken op basis van netto maandlasten.

Hypotheekadvies tip 4: Staar je niet blind op aanbiedingen met bijvoorbeeld een rentevaste periode of hoge rentekorting. De kosten kunnen later sterk stijgen, waardoor je toch duurder uit bent. Kijk daarom naar de netto maandlasten gedurende de gehele periode.

Hypotheekadvies tip 5: Er zijn ook kosten gemoeid bij het direct afsluiten van een hypotheek bij de geldverstrekker of de bank. Deze kosten zijn vaak moeilijker te bepalen. Het hoeft niet per se goedkoper te zijn om dit direct te regelen bij de bank of geldverstrekker.

Hypotheekadvies tip 6: Je kunt ook eigen middelen inbrengen. Op deze manier kun je soms een behoorlijk bedrag besparen omdat de netto maandlasten worden teruggebracht. Vergelijk de maandlasten eens mèt en zonder inbreng van eigen middelen.

Hypotheekadvies tip 7: Bepaal welke diensten de hypotheekadviseur biedt en tegen welk tarief, door de dienstverleningsdocumenten te vergelijken.

Hypotheekadvies tip 8: Maak met de hypotheekadviseur duidelijke afspraken over de dienstverlening, over de kosten die hiermee gemoeid zijn en leg deze afspraken schriftelijk vast.

Hypotheekadvies tip 9: Onderzoek welke opleiding(en), keurmerken en ervaring de hypotheekadviseur heeft. Bepaal of de adviseur over de juiste diploma’s beschikt.

Hypotheekadvies tip 10: Kijk of het mogelijk is om de advieskosten voor de hypotheek mee te financieren in de hypotheek.

Hypotheekadvies tip 11: Onze hypotheekadviseurs rekenen gemiddeld €2.995,- voor hypotheekadvies.

Hypotheekadvies tip 12: Kijk in hoeverre er eigen geld moet worden ingebracht of dat dit kan worden meegefinancierd in de hypotheek.

Hypotheekadvies tip 13: Vergelijk de verschillende looptijden van de hypotheken. De periode waarvoor iemand kiest, hangt af van de wensen van deze persoon. Wellicht dat je graag zekerheid wilt gedurende een lange periode. Het is ook mogelijk dat je voor een korte looptijd en lage maandlasten gaat. De rente is momenteel historisch laag, waardoor veel mensen kiezen voor een rentevaste periode van 10, 20 of 30 jaar.

Hypotheekadvies tip 14: Dien tijdig een verlengingsvoorstel in bij de hypotheekverstrekker. Er is een wetsvoorstel ingediend om hypotheekverstrekkers te verplichten, minimaal 3 maanden voordat de rentevaste periode afloopt, de consument te waarschuwen.