Gratis intake?
088 1661 502 contact@zorgeloosch.nl Contactformulier Zoek locaties
menu
menu

5 tips hoe je zelf zo weinig mogelijk eigen geld hoeft in te leggen

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone
03 september 2015

Je hebt enkele jaren in een huurwoning gewoond en bent er nu van overtuigd, je wilt een woning gaan kopen. Je struint Funda al maandenlang dag en nacht af en heb eindelijk het huis van je dromen gevonden. Er zijn ook verschillende sites waar je op terecht bent gekomen, met informatie over hypotheken. Je begrijp nu een beetje hoe alles in elkaar zit, maar hoe zit het nu met eigen geld? Op sommige websites wordt er genoemd dat dit steeds belangrijker wordt. Volgens Zorgeloosch hoef je niet je volledig spaarvarken op te geven om je droomhuis te kunnen kopen. Hoe zit dat nu?

Een huis kopen en eigen geld inbrengen

Wanneer er wordt gesproken van eigen geld inbrengen bij het kopen van een huis, wordt bedoeld dat je geld inlegt dat je zelf gespaard hebt. Wellicht heb je zelf geld gespaard of heb je een schenking ontvangen van je ouders. Wil je dit geld gebruiken om je huis te kopen of bewaar je dit liever voor later? Het is soms mogelijk om je droomauto te kopen, je kinderen te laten studeren én een nieuw huis te kopen.

Hoe hoog is de maximale hypotheek die je kan afsluiten?

De maximale hypotheek voor jouw specifieke situatie, is niet alleen afhankelijk van het inkomen. Het is ook afhankelijk van de woning die je gaat kopen. In 2015 mag de maximale hypotheek nog slechts 103% van de woningwaarde zijn. Dit wordt ook wel de ‘loan to value ratio’ genoemd. In 2016 zal dit 102% zijn, in 2017 101% en in 2018 nog maar 100%. Vanaf 2018 is het dus helaas niet meer mogelijk om bijkomende kosten voor bijvoorbeeld de notaris of de makelaar te lenen.

Rekenvoorbeelden huidige situatie

Eigen geld wordt komende jaren wél belangrijker

Omdat de ‘loan to value’ komende jaren naar beneden gaat, zal er wel steeds meer eigen geld nodig zijn. Het bedrag dat je kunt lenen gaat komende jaren namelijk ieder jaar met 1% naar beneden t.o.v. 2015.

Extra lening voor energiebesparende maatregelen

Er bestaan uitzonderingen. Je kunt bijvoorbeeld wel extra lenen voor energiebesparende maatregelen voor het huis.

Voordelen van inbrengen eigen geld

Indien je geld overhoudt na de aankoop van het huis, kan je dit uiteraard onder andere gebruiken voor de verbouwing, voor de verhuizing of voor het aanschaffen van nieuwe meubels. Je kunt het daarnaast, indien je de gewenste buffer overhoudt, ook gebruiken om de hypotheek gedeeltelijk af te lossen. Hierdoor worden je maandlasten namelijk direct lager.

Waarvoor kies jij?

Wat wil je liever? Je spaargeld behouden of lagere maandlasten? Waarschijnlijk moet je tussen één van de twee kiezen. We kunnen voor jou uitzoeken welke mogelijkheden er zijn en wat dit betekent voor je maandlasten. Wellicht wil je een gedeelte van je spaargeld behouden. Je kunt bovenstaande zaken allemaal voorleggen aan onze adviseur.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone