Gratis intake?
088 1661 502 contact@zorgeloosch.nl Contactformulier Zoek locaties
menu
menu

Hoe kan ik verbouwingskosten meefinancieren?

21 oktober 2015

Tegenwoordig zit de huizenmarkt weer in de lift. Door de lage hypotheekrente en de nog relatief lage huizenprijzen zijn veel mensen op zoek naar een huis. Je hebt mogelijk eindelijk je droomhuis gevonden. Je komt echter wat ruimte tekort en er moet wel het één en ander worden opgeknapt. Je hebt niet veel spaargeld of je wilt je zuurverdiende spaargeld niet aanboren. Soms kan je de verbouwingskosten meefinancieren met de hypotheek, door de hypotheek te verhogen. Maar hoe zit dat precies bij jou? Dat leggen we je graag uit.

‘Waardevaste verbouwing’, de verbouwingskosten voor 100% meefinancieren

Wanneer je niet kiest voor nieuwbouw, is het mogelijk dat je wilt verbouwen in je huis. Sommige verbouwingen worden gezien als ‘waardevast’. Voorbeelden hiervan zijn:

Deze kosten kan je normaal gesproken meefinancieren in de hypotheek. Om het bedrag te bepalen dat kan worden meegefinancierd, kan je de waarde van de woning na de verbouwing als uitgangspunt nemen. De waarde wordt bepaald door een taxateur. Deze nieuwe waarde wordt vermeld in het opgestelde taxatierapport. De bank bepaalt vervolgens of de volledige verbouwingskosten kunnen worden meegefinancierd. Het meefinancieren van de verbouwing brengt verschillende voordelen met zich mee. Wanneer er sprake is van een annuïtaire of lineaire hypotheek, is de hypotheekrente bijvoorbeeld aftrekbaar.

Modernisering, de verbouwingskosten voor een lager percentage meefinancieren

Sommige verbouwingen kunnen de waarde van het huis laten stijgen, maar niet met hetzelfde percentage als het bedrag dat met de verbouwing gemoeid is. Het gaat dan vaak om smaakgevoelige verbouwingen. Voorbeelden zijn:

Dergelijke verbouwingen of moderniseringen aan het huis kunnen vaak voor ongeveer 65% worden meegefinancierd. Het overige bedrag voor de verbouwing, dat niet kan worden meegefinancierd, kan worden aangevuld met eigen (spaar)geld. Het is ook eventueel mogelijk om hiervoor een doorlopend krediet af te sluiten. Het voordeel van een doorlopend krediet is dat er dan extra geld kan worden opgenomen. Dit kan worden gedaan tot een bepaalde limiet. Dit kan handig zijn, wanneer de verbouwing toch iets duurder uitvalt dan gepland. De geldverstrekker zorgt voor een bouwdepot, waarin een gedeelte van de verbouwingskosten worden opgenomen. Met dit potje kan je de rekening van de verbouwing betalen. Je kunt ervoor kiezen de kosten zelf eerst voor te schieten of door de factureren direct door te sturen naar de geldverstrekker. De geldverstrekker kan dan het bedrag overmaken aan de aannemer.

De verbouwingskosten zelf financieren met NGH (Nationale Hypotheek Garantie)?

Om in aanmerking te komen voor de NHG (Nationale Hypotheek Garantie, mag de totaal benodigde bedrag maximaal €245.000,- bedragen. Dit bedrag is inclusief koopsom en verbouwingskosten. Ook bij de NHG-hypotheek moet er een taxatierapport worden opgesteld. Hierin moet de waarde van de woning worden bepaald van voor en na de verbouwing. Houd er rekening mee dat de totale hypotheeksom niet hoger mag zijn dan 103% van de marktwaarde van de woning. Wanneer het bedrag toch hoger is, zal je eigen geld moeten inbrengen. In sommige gevallen kan het zelfs aantrekkelijker zijn om de gehele verbouwing zelf te financieren.

Verbouwingskosten meefinancieren met nieuwbouwhuis

Niet alleen de verkoop van de reeds bestaande huizen zit in de lift. Dit geldt ook voor nieuwbouwwoningen. Er is afgelopen jaar een sterke stijging te zien in het aantal nieuwbouwhuizen. Hoe wordt jouw nieuwbouwhuis geleverd? Wordt dit casco gedaan? Dan kan de keuken, badkamer en uitbouw voor 100% worden meegefinancierd. Het is ook mogelijk dat het nieuwbouwhuis wordt geleverd met een standaard badkamer of keuken. Indien je hiervan wilt afwijken, kan dit vaak worden meegefinancierd. Voorwaarde is wel dat het waarde vermeerderend is.

Bij een nieuwbouwhuis wordt de bouw in termijnen betaald. Het benodigde bedrag voor de bouw van het huis en de verbouwing, worden in een bouwdepot gereserveerd. Veel mensen vinden dit prettig, omdat de rekeningen dan niet hoeven te worden voorgeschoten. Het is verstandig om de originele nota’s te bewaren in je eigen administratie en om de kopieën hiervan op te sturen naar de bank, zodat zij de rekeningen kunnen betalen uit het bouwdepot.

Weten welk percentage van de verbouwingskosten kan worden meegefinancierd?

Er zijn verschillende tools ontwikkeld om een indicatie te krijgen van de verbouwingskosten die kunnen worden meegefinancierd. Wij zijn er echter in gespecialiseerd om een zo groot mogelijk percentage van de kosten van de verbouwing mee te financieren in de hypotheek. We nodigen je graag uit om exact uit te zoeken wat we voor je kunnen betekenen.