Gratis intake?
088 1661 502 contact@zorgeloosch.nl Contactformulier Zoek locaties
menu
menu

Huis kopen als starter is echt wel mogelijk

14 september 2018

Een eigen huis bezitten is voor veel mensen de optimale vorm van wonen. Dat is logisch, je geniet als huiseigenaar een aantal voordelen. Er is echter één categorie woningzoekenden op de huizenmarkt die er bekaaid afkomt: de starter die een huis wil kopen. Door strengere regels bij het afsluiten van de hypotheek en mogelijke (studie)schuld(en) krijgen starters het zwaar op de woningmarkt. Maar helemaal onmogelijk om als starter een huis te kopen, is het niet.

Het hebben van een eigen huis heeft zo zijn voordelen. Zoals aftrek van de hypotheekrente van de belasting, je huis opknappen of renoveren naar eigen ideeën, en wie weet in de toekomst winst behalen als je de woning verkoopt. Hoewel dat laatste nog weleens kan tegenvallen, want de huizenprijzen blijven stijgen, dus de mogelijke winst betekent niet dat de lasten van je nieuwe woning sowieso lager worden.

Hypotheek hooguit 100%

Waarom is het zo moeilijk om als starter een huis te kopen? De rente van de hypotheek staat al een paar jaar superlaag, dus dit zou toch hét moment moeten zijn? Om te beginnen is er de hypotheek. Je mag tegenwoordig niet meer hypotheek nemen dan 100% van de koopprijs van de woning. Dat betekent dat je de kosten koper (k.k.) zelf moet ‘meebrengen’. Voor een woning van bijvoorbeeld € 200.000 zit je dan al gauw op de € 16.000 tot € 20.000 eigen geld. Dat spaar je niet even in een achternamiddag bij elkaar. Zo snel mogelijk beginnen met sparen dus!

Verder is het zo dat nog maar weinig starters een vast dienstverband hebben. En banken houden erg van solide zaken als een vast dienstverband. Maar het is goed mogelijk dat je met een tijdelijk contract een hypotheek kunt krijgen. Bij het vaststellen van een hypotheek wordt gekeken naar inkomen, de waarde die je droomhuis heeft en wat je maandelijkse lasten zijn. Dure telefoonabonnementen kunnen een kink in de kabel zijn… evenals een nog af te betalen auto. Zorg dus dat je persoonlijke maandlasten zo laag mogelijk zijn.

Gratis intakegesprek

Het is verstandig, voordat je je op de huizenmarkt begeeft, je op de hoogte te stellen van jouw persoonlijke mogelijkheden als starter. Bij Zorgeloosch krijg je een gratis intakegesprek, waarin we je een en ander uitleggen over de startershypotheek en waar je bij de aankoop van een woning op moet letten. Ook krijg je bij ons gratis de diensten van een aankoopbegeleider. Dat kan je geld en stress besparen! Een huis kopen is immers een hele uitdaging die veel spanning teweeg kan brengen. Zorgeloosch biedt bovendien de extra service voor de notaris en de taxatie.

Veel starters die een huis willen kopen, hebben nog te maken met een studieschuld. Dat is heel vervelend, want die schuld bij DUO wordt wel degelijk meegewogen in de mogelijkheden voor jouw hypotheek. Net als je andere schulden trouwens, die bij de BKR staan geregistreerd. Voor die schulden geldt: zo veel mogelijk aflossen, voordat je je op de kopersmarkt begeeft.

Studieschuld

Bij een studieschuld ligt dat anders. De schuld bij DUO staat niet geregistreerd bij de BKR, maar je moet je adviseur wel altijd vertellen dat je daar een schuld hebt staan. Anders vervalt de mogelijkheid van een Nationale Hypotheek Garantie, als de geldverstrekker er later achter komt. Wie vóór 1 september 2015 ging studeren zit nog in het oude leenstelsel. Dit betekent dat je je studieschuld die je hebt opgebouwd door extra leningen in 15 jaar moet hebben terugbetaald. In de berekening van je maximaal mogelijke hypotheek wordt het bedrag van deze lening voor 0,75% meegewogen.

Zit je in het nieuwe leenstelsel, dan moet je je schuld terugbetalen binnen 30 jaar. Dan is de weegfactor 0,45%. Die percentages refereren aan de hoogte van je studieschuld. Maandelijks moet je geld terugbetalen, dus dat zijn kosten die je niet voor iets anders kunt gebruiken (bijvoorbeeld voor een startershypotheek).

Inbreng eigen geld

Zorgeloosch bespreekt tijdens het intakegesprek je persoonlijke situatie, je wensen en vragen, en biedt een voorstel tot een persoonlijk plan van aanpak. Zo ga je goed beslagen ten ijs… En er is nog een voordeel, het lukt de Zorgeloosch adviseur in veel gevallen om de inbreng van eigen middelen bij de aankoop van je eigen woning te verlagen. Dit heeft te maken met goede samenwerkingsverbanden met externe partners en het feit dat Zorgeloosch je begeleidt tijdens het aankoopproces. Dit is uniek in Nederland. Alle reden om een afspraak te maken. Doe dat nu meteen, dan weet je binnenkort waar je aan toe bent!