Gratis intake?
088 1661 502 contact@zorgeloosch.nl Contactformulier Zoek locaties
menu
menu

Van huurhuis naar koophuis: doen of niet?

11 april 2019

Het is een hele grote stap en het komt steeds vaker voor. Een huis kopen als je tot nu toe in een huurwoning woonde. Dus, doen of niet? Kun je de hypotheek rond krijgen? Dan is het meestal de moeite waard om te doen. Uit onderzoek van het CBS blijkt onder meer dat huurders relatief meer kwijt zijn aan woonlasten dan huiseigenaren.

Woonquote

Het CBS stelt per jaar de zogeheten woonquote vast. Die geeft de verhouding aan tussen het besteedbaar inkomen en de woonlasten. Wat blijkt? Waar dit percentage voor huiseigenaren op 29 procent uitkomt, besteden huurders een whopping 38,1 procent aan woonlasten. Dat is nogal een verschil.

Een deel van dit verschil kun je verklaren met huurstijgingen sinds 2012. De rente op hypotheken is in diezelfde periode alleen maar gedaald. Daar profiteren de huiseigenaren van.

Lage inkomens

Door marktwerking en een tekort aan sociale huurwoningen liggen voor de meeste mensen de huren hoog. Mooier kunnen we dat niet maken. Er is een klein beetje compensatie in de vorm van huursubsidie, maar daarmee houdt het op. Die subsidie krijg je trouwens alleen als je binnen een lage inkomensgroep valt. Daar komt nog iets bij: over het algemeen kun je stellen dat huren vooral bij de lage inkomensgroepen voorkomt. Dan pakken de woonlasten dus een stevig deel van het inkomen weg.

Naarmate het inkomen stijgt, zie je die verhouding gezonder worden. Er is een grote maar: bij een toegenomen inkomen wordt het ineens ook eenvoudiger om een hypotheek te krijgen. En zo zie je de verschuiving van huur naar koop.

Huren of kopen?

Wat betekent dit nu? De cijfers liegen niet. De laagste inkomensgroep lijkt, op basis van de woonquote, het beste af met een huurwoning. Dat kost 42 procent van het inkomen, tegen ongeveer 50 procent bij een koopwoning. Daarna wisselt de balans snel.

Sta je voor dit besluit dan is het dus belangrijk om je toekomstige woonlasten goed in kaart te brengen. Zijn die woonlasten 40 procent van je besteedbaar inkomen of minder? Dan ga je er op vooruit.

Hulp nodig?

Let op dat alles in dit artikel heel generiek is. Een goede hypotheek is maatwerk. Net als het uitrekenen van jouw woonlasten. Kun je daar wel hulp bij gebruiken? Neem dan contact op met een van de experts van Zorgeloosch. Ze helpen je graag een stapje verder.