Gratis intake?
088 1661 502 contact@zorgeloosch.nl Contactformulier Zoek locaties
menu
menu

Hypotheekregels 2018 nét even anders

25 oktober 2017

Wie een huis wil kopen moet meestal ook een hypotheek afsluiten. Per 1 januari 2018 veranderen de hypotheekregels. Dus als je nu al bezig bent met een offerteaanvraag bij de bank, is het verstandig daar enige vaart achter te zetten. Dan kun je nog gebruikmaken van de hypotheekregels 2017.

In de hypotheekregels 2018 kun je nog maar 100 procent van de waarde van de koopwoning als hypotheek krijgen. In 2017 is dat nog 101 procent. Nu kun je zeggen: “Ach, dat ene procentje…”, maar in de praktijk kan dat toch best wat geld schelen. Op een hypotheek van €200.000 bijvoorbeeld scheelt dat €2,000. Ook de inkomensnormen veranderen, al is nog niet duidelijk hoe precies.

Compleet dossier

Hoe kun je ervoor zorgen dat jouw hypotheekaanvraag vlot wordt afgehandeld? Eenvoudig, door te regelen dat de bank bij jouw aanvraag alle documenten krijgt die er nodig zijn. Hoe completer je dossier, des te sneller je aanvraag is beoordeeld. Wat moet er in dat dossier zitten?

Financieringsvoorbehoud

Houd er rekening mee dat sommige documenten wat tijd vragen om boven water te halen. Dus begin op tijd, niet pas als je een voorlopige koop hebt gesloten. Zeker als er in het voorlopig koopcontract een financieringsvoorbehoud wordt gemaakt. Je hebt dan meestal een week of vier, vijf de tijd om een bindende hypotheekofferte van de bank te krijgen. Je hebt dus baat bij een snelle afhandeling.

Dit alles wil niet zeggen dat je nu hals over kop een huis moet kopen. Een huis is dan misschien niet voor het leven, maar wel voor een langere periode, dus neem gerust de tijd bij het zoeken naar een fijne woning. Meestal weet je ongeveer wel waar jouw grens ligt voor wat betreft het aankoopbedrag en de financiering.

Tot slot

Ook al vraag je nog in 2017 om een hypotheekofferte en de bank komt pas in 2018 met een bindende offerte, dan geldt de nieuwe norm van 100%. Wil je precies weten hoe de nieuwe regels voor jou uitpakken, laat je dan tijdig informeren. Verrassingen bij een hypotheekaanvraag kun je missen als kiespijn!